Hvedefri kager

Hvedefri kageopskrifter er ikke altid lige til at finde, så jeg prøver ofte at skifte hvedemelet ud med en blanding af andre melsorter. Istedet for hvedemel bruger jeg fuldkornsrismel, kartoffelmel, majsmel, rugmel, havreklid, boghvedemel, kokosmel, quinoamel. Desuden maler jeg selv “mel” i en miniblender, det kan være havregryn til havremel eller hasselnødder og mandler. I opskrifterne maler jeg først nødder/havregryn og derefter afmåler mængden. Dvs. at hvis der skal bruges ½ dl finthakkede hasselnødder er det måske en større mængde hele hasselnødder.
 

Chokolademuffins med svesker
2 dl sukker
3 æg
0,75 dl havremel (en større mængde havregryn malet i en miniblender)
0,25 dl kartoffelmel
1 dl fuldkornsrismel
3 spsk kakaopulver
½ tsk vanilie
1½ tsk bagepulver
1 dl rapsolie
en håndfuld hakkede hasselnødder
50 g svesker lagt i blød i portvin (eller appelsinsaft) Kan udelades
12 muffinsforme

Havremel, rismel og kartoffelmel blandes med bagepulver, kakaopulver og vanilie.
Æg og sukker piskes luftigt, derefter blandes melblandingen og olien skiftevis i. Dejen fyldes i 12 muffinsforme. En tsk dadler og lidt nødder kommes oveni hver muffin, tryk det lidt ned så dejen dækker det meste.
Jeg bruger en plade med 12 muffinshuller, det gør at muffinsene holder formen meget bedre, beklæder dem dog alligevel med papirforme af praktiske grunde. Bages ca. 25 min ved 175 ° C

Ingefærsmåkager uden hvede
75 g blødt smør
100 g sukker (ca. 1¼ dl)
50 g brun farin (ca. ¾ dl)
1 æg (str. mellem)
1 tsk vaniljesukker
½ tsk natron
1/4 tsk fint salt
1,5 dl fuldkornsrismel
1 dl finmalet havregryn (maler havregrynen i en lille elektrisk hakker, så det bliver til mel)
75 g. hakket mørt chokolade
50 gr. finthakket kandiseret ingefær
1 tsk fintrevet frisk ingefær
1/2 tsk stødt ingefær
50 g groft hakkede hasselnødder

Rør smør, sukker, farin og æg godt sammen. Bland rismel og havremel sammen med vaniljesukker, natron, stødt ingefær, frisk ingefær og salt og vend det i smørblandingen. Tilsæt chokolade, kandiseret ingefær og nødder. Sæt med 2 teskeer dejen i toppe på en plade med bagepapir. Tryk dem lidt flade. Bag kagerne øverst i ovnen i 7 -10 min. ved 175°.

Små tykke boghvedepandekager
½ dl fintmalet havregryn
1 dl fuldkornsrismel
1 dl boghvedemel
1 tsk bagepulver
½ tsk natron
½ tsk sukker
½ tsk salt
1 æg
2 spsk rapsolie
2½ dl rismælk (kærnemælk hvis du kan drikke mælk)

Bland alle slags mel med bagepulver, natron, salt og sukker. Æg og rismælk piskes sammen, melblanding og olie blandes i. Bages som små pandekager på tefalpande uden ekstra olie, der bliver ca. 10 stk. Smager fantastisk med frisk frugt og ahornsirup. Da de ikke er særlig søde kan de også bruges som brunch pandekager til fx røget laks.

Fastelavnsboller med æble og marcipan (12 stk) inspireret af denne
300 g fuldkornsemmer- & speltmel (bemærk er ikke glutenfri)
25 g gær
1 dl kold mælk
1 æg
150 g smør
1 knsp salt
2 spsk. sukker
1 tsk. kardemomme

Fyld med vaniljecreme:
1 æg
2 spsk sukker
1 spsk fuldkornsemmer- & speltmel
1 tsk vaniljesukker
¼ l mælk
100 g revet marcipan
1½ revet æble

Rør gæren ud i mælk og pisk ægget i med en gaffel. Smuldr smørret i halvdelen af melet og tilsæt sukker, salt og kardemomme. Rør gærblandingen i dejen og rør dejen sammen. Tilsæt resten af melet lidt af gangen og ælt dejen, til den er blank, smidig og blød. Lad dejen hvile koldt i 15 minutter.

Pisk æg, sukker, hvedemel og vanillesukker sammen. Bring mælken i kog og hæld den i æggemassen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring cremen i kog under omrøring.

Rul dejen tyndt ud og skær den i 12 kvadrater på ca. 10×10 cm. Læg en skefuld kagecreme midt på hvert kvadrat og derefter en skefuld æble og marcipan. Klem hjørnerne fast sammen over fyldet i midten og form til boller. Læg bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade med bagepapir, lad dem hæve lunt i 45 minutter. Pensl bollerne med sammenpisket æg. Bag boller i ca. 15 minutter ved 200° C.

1 Kommentar

  1. De fastelavnsboller ser altså lækre ud. Kaster mig over dem straks i morgen.

    Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>