ideer til en bivenlig have!

Tidligere på foråret så jeg en BBC dokumentar  “Who killed the Honey Bee” om colony collapse disorder. Dokumentareren er fra 2009, så jeg ved faktisk ikke hvad status er nu, om det er blevet værre eller bedre. Jeg ved ikke om den har været sendt på dansk tv, men ellers kan du se dokumentaren her på youtube over fire afsnit. Den er rigtig interessant og en smule skræmmende. I England er der meget fokus i medierne på nedgangen af bier. Så jeg blev først rigtig opmærksom på det, da jeg boede derovre for 2 år siden. I alle deres haveprogrammer, er der næsten altid noget om at skabe gode miljøer til insekter i private haver med bomuligheder og planteideer. Måske er der også samme fokus på bier i Danmark, jeg er bare ikke stødt på det i samme omfang.  Det vil jo være rart hvis vi kan blive ved med at have en masse gode bestøvere til vores afgrøder i haven og på markerne. I disse dage overvejer jeg om jeg skal ud med penslen til mine blåbærbuske, da det ikke rigtig summer derude, men regner dog med at naturen stadig tager sig af det. 

Jeg kom til at tænke på Bee friendly Garden i Chelsea Flower Show 2010, hvor billederne her er fra. Flere af de planter jeg skal forsøge mig med i år er inspireret af den have, det er blandt andet:
Salvia nemorosa ‘Caradonna’, Macedonsk blåhat: Knautia macedonia og Rød tidsel: Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’
For at tiltrække bier i haven er det vigtigt at man sørger for at der er blomster året rundt, også i det tidlige forår som fx erantis og krokus. Henover sommeren er det især min anisisop, oregano og timian der tiltrækker et væld af bier og svirrefluer.

Det er ikke alle blomster der er lige gode til at tiltrække bier. Ofte bliver blomster jo forædlet af æstetiske grunde og nogle af de nye arter har så mange dobbelte blade, som faktisk gør det umuligt for bien at komme til.
På Havenyt kan du læse mere om hvorfor du skal plante din have med bivenlige planter og finde en oversigt over biplanter 
Det ville selvfølgelig være ideelt at sætte en bistade op i haven, men jeg ved virkelig ikke, hvor jeg skal finde plads til den i min lille have på 100 kvm. Men hvis det er noget for dig så prøv at tjekke min venindes blog ud, hun er fornylig blevet biejer og skriver engang imellem om deres bistader.

Du kan forresten se hele min fotoserie fra Chelsea Flower Show her

4 Kommentarer

 1. Tak, for den fine omtale og for et indlæg om et rigtigt vigtigt emne. I “bi-kredse” taler man en hel del om nedgangen i bier og betydningen for bestøvningen af frugter og bær, men ellers synes jeg ikke rigtig man hører om det. Fedt at du er opmærksom og jeg glæder mig til at se dokumentareren fra BBC.

  Svar
 2. Et godt indlæg, der er for lidt fokus på biernes nedgang.
  Hvis man fortæller de fleste er de ikke klar over hvor galt det står til, bierne er noget man desværre tager for givet…..

  Svar
  • ja, det er ærgeligt at der ikke er mere fokus på det, men heldigvis synes jeg at der kommet en trend med en mere naturligt stil i haverne, så det er jo godt for insekterne.

   Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>