Havearbejde gør godt – men hvorfor?

I dag har jeg været et par timer i haven.  Jeg lugede en del kvikgræs og fuglegræs væk. Lagde mere kompost i de bede jeg fik ryddet for ukrudt. Solen var kun fremme det første kvarter, men vejret var dejligt og mildt og jeg nød det til fulde! Jeg har en dejlig fornemmelse i kroppen efter en dag med havearbejde, måske er det solen og den friske luft, måske er det tilfredstillelsen ved at se de forbedringer man laver, måske at man kommer så tæt på naturen og ser det hele skyde op – livets cyklus. Eller måske er det en bakterie i jorden, som gør os lykkelige, efter hvad et videnskablige forsøg åbenbart er kommet frem til. På denne blog kan du læse mere om Mycobacterium vaccae som er en bakterie i jorden, der kan udløse lykkehormonet seratonin.
Men lige meget hvad det nu er, så er det jo bare med at gøre noget mere af det, der gør en glad :)

Undervejs i min lugning stødte jeg på denne plante, jeg ved umiddelbart ikke hvad det er, den havde nogle meget små fine røde fimrehår. Kender du den? Jeg har ladet den blive og så må jeg se hvad den udvikler sig til. Der var 2 andre større planter, jeg er 99% sikker på er ukrudt, men da jeg alligevel ikke er hel sikker, plantede jeg dem i et par potter, da jeg fjernede dem.
Jeg stødte også på et par jordbærudlæggere, der var kommet på afveje, jeg skilte dem fra moderen og har givet dem et nyt hjem under frugtbuskene. Håber de klarer flytningen her midt om vinteren.  Desuden fik jeg spredt nogle valmuefrø jeg fornyelig har fundet i en plastpose – mener det er nogle fra Anne Justs have.

6 Kommentarer

 1. Dejlig bud på hvorfor havearbejde gør os godt.

  Endnu et bud kan være, at vi kommer i flow. Følgende er sakset fra http://www.dafolo.dk/Nyhedsarkiv.2571/Flow-%E2%80%93-n%C3%A5r-l%C3%A6ring-g%C3%A5r-som-en-leg-.94.aspx
  “Flow er en særlig behagelig fordybelsestilstand (flowzonen), hvor vi er så opslugt af en aktivitet, at tidsfornemmelsen og alt andet uvedkommende forsvinder og erstattes af dyb koncentration. Tilstanden opleves som menings- og nydelsesfuld, stressdæmpende og lærerig.”
  Ovenstående tilstand kan jeg ihvertfald også nikke genkendede til :-)

  Med hensyn til billedet du viser, så synes jeg bladene minder om en geranium – men jeg er slet ikke sikker!

  Svar
  • Flow er et rigtigt godt bud! Det er ofte i haven hvor jeg oplever at være i flow

   Måske har du ret med en geranium, jeg fik nogle nye planter sidste år, så måske det kan være den. (den minder bare ikke helt om en anden geranium jeg har, men de kan jo også være forskellige)

   Svar
 2. Det med lykkefølelsen af havebejde kan jeg kun tilslutte mig. Om det skyldes en jordbakterie eller en følelse af at gøre noget meget meningsfuldt eller noget helt andet ved jeg ikke. Men det føles bare godt.
  Jeg tror at det er ukrudtsplanten storkenæb, altså geranium. Jeg har haft meget glæde af ukrudtsnøglen fra Planteværn online til identificering http://pvo.planteinfo.dk/cp/applications/traitkey.aspx?id=djf&keyid=4&language=da&expand=False
  Hilsen Ina

  Svar
  • Tak for et fantastisk link! det vil jeg bruge i fremtiden. Jeg har tidligere ledt efter sådan en oversigt. Kunne også godt bruge en oversigt over småplanter af stauder og sommerblomster. Mange kender jeg jo, men der dukker jo nye planter op engang imellem :)

   Svar
 3. Kan kun nikke genkendende til hvad I andre skriver om at havearbejde gør godt. For mig handler det om, at hovedet bliver tømt for alle tanker, når jeg nusser rundt, luger ukrudt, fjerner blade, klipper, graver eller for den sags skyld luger skvalderkål ….det er som balsam for sjælen! Glæder mig virkelig over, at det nu er muligt at komme lidt i haven igen.

  Svar
  • Ja og nu er det blevet vinter igen! Men jeg kan se på vejrudsigten at det måske bliver forårsagtig om en uges tid, det håber jeg, så vi kan komme i haven igen :)

   Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>