Haven og jeg er i balance

Denne smukke rose er sprunget ud her til morgen, det er en engelsk David Austin rose ‘Golden Celebration’.
I efteråret plantede jeg mine første engelske roser i kolonihaven, rødder med et par bare grene, så det er en fryd at se den i levende live. Den er lige så smuk som i brochuren.

den engelske rose Golden celebration

Hele dagen, mens jeg var i kolonihaven, måtte jeg lige hen og kigger til den engang imellem. Beundre dens skønhed og indsnuse duften.

Naturen er et fantastisk økosystem, så i stedet for at sprøjte roser mod lus og sygedomme, så invitere fuglene ind i din have, så de kan spise utøjet. Giv roserne gode forhold at vokse på. Og sidst vigtigst af alt ændre dit syn på at alt skal se så perfekt ud hele tiden.
Mine roser havde da også lidt lus, jeg spulede nogle af dem væk med vand og som man kan se, er det ikke gået ud over rosen.

Skal man sprøjte mod bladlus på roser?
Du undrer dig måske hvorfor jeg overhovedet nævner gift i dette blogindlæg, det skyldes at jeg også i dag var vidne til endnu en debat om brug eller ikke brug af gift på roser i en Facebookgruppe. Undskyldningerne gik på at folk ikke havde tid til at nusse om roserne og så sig nødsaget til at sprøjte. Jeg kan simpelthen ikke forstå hvordan folk kan få sig selv til at bruge gift i haven.

Jeg tror det har noget at gøre med hvordan man har det med sin have. Måske ser man haven som en forlængelse af huset, en ekstra stue, hvor man på samme vilkår vil kontrollere hvordan alt skal se ud. Der må ikke være myrer i krukker, ingen lus på roserne og ingen mælkebøtter i græsplænen. Væk med det naturen kommer med.

I stedet kan man, som jeg, se haven som et sted hvor man arbejder sammen med naturen. Hvor man respekterer og anerkender naturen for dens fortræffeligheder. Når man arbejder på at skabe balance i haven, tror jeg også man opnår en balance med sig selv. Hvor man opnår en dyb ro og ikke er så kritisk over alle de uperfekte ting som er en naturlig del af livet.

Det er det samme som jeg kommer ind på i denne video, optaget tidligere på ugen. Den viser at man sagens kan have en smuk og frodig have uden brug af gift.

Jeg håber at du er blevet inspireret til at komme mere i balance med din have. En have hvor du kan slappe af og finde ro og ny energi.


Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>