Chelsea Flower Show 2015

Det er fem år siden jeg sidst har været på Chelsea Flower Show og det var skønt at være tilbage igen. For dem der endnu ikke har oplevet det, kan det fortælles at det er et stort område på 45.000 m2 midt i London der forvandles til et hav af blomster og haveinspiration en uge i maj.

Hver gang bliver jeg imponeret over showhaverne, de ligner at de har ligget der i flere år og så er de bare blevet etableret i løbet af 3 uger. Det kræver fuldvoksne træer og øje for detaljer, det er mildest talt imponerende!

Se bare på disse billeder af nogle af showhaverne i år

The Morgan Stanley Healthy Cities Garden designet af Chris Beardshaw til Chelsea Flower show 2015

The Morgan Stanley Healthy Cities Garden designet af Chris Beardshaw til Chelsea Flower show 2015

Chelsea flower show, The M&G Garden 2015 - The Retreat designet af Jo Thompson

The M&G Garden – The Retreat designet af Jo Thompson

The Homebase Urban Retreat Garden designet af Adam Frost til Chelsea Flower Show 2015

The Homebase Urban Retreat Garden designet af Adam Frost

The Homebase Urban Retreat Garden designet af Adam Frost

The Homebase Urban Retreat Garden designet af Adam Frost til chelsea flower show 2015

Chelsea-flower-show-2015-The Brewin Dolphin Garden designet af Daren Hawkes Landscapes

The Brewin Dolphin Garden designet af Daren Hawkes Landscapes

The Brewin Dolphin Garden designet af Daren Hawkes Landscapes chelsea flower show 2015

The Brewin Dolphin Garden designet af Daren Hawkes Landscapes

The hidden beauty of Kranji designet af John Tan og Raymond Tah chelsea flower show 2015

The Hidden Beauty of Kranji designet af John Tan og Raymond Tah

Royal Bank of canada Garden designet af Matthew Wilson chelsea flower show 2015

Royal Bank of canada Garden designet af Matthew Wilson

Sentebale Hope in Vulnerability designet af Matt Keightley sponsoreret af Prins Harry chelsea flower show 2015

Sentebale Hope in Vulnerability designet af Matt Keightley

Cloudy Bay Garden designet af brødrene Harry og David Rich chelsea flower show 2015

Cloudy Bay Garden designet af brødrene Harry og David Rich

A Trugmakers Garden designet af Serena Fremantle og Tina Vallis til Chelsea flower show 2015

A Trugmakers Garden designet af Serena Fremantle og Tina Vallis

Inspiration til min egen have
En af de haver der inspirerede mig mest var haven fra vinderen af The Great Chelsea Garden Challenge. Huset i baggrunden er bare en kulisse og illustrerer hvad man kan gøre i sin egen forhave.

Chelsea-flower-show-2015-the-great-garden-challenge

Jeg er vild med hans brug af genbrug i haven, rustne dåser er brugt som bihoteller. Ved første øjekast lagde jeg ikke mærke til hvad cirklen var lavet af, for den ligner en typisk skulptur som jeg har set flere gange med sten i en ring og her tænkte jeg at det bare var samme model men med jernstykker. Jeg blev så positiv overrasket over at det var gamle dåser, sådan en kunne jeg godt tænke mig at lave.
Haven har også denne indkørsel /parkeringsplads, der viser at noget så kedligt som en parkeringsplads kan gøres smukt med kreativ belægning og planter. Det er både smukt at se på og så tager det udfordringen op med hvordan regnvandet kan trænge igennem belægninger.

Chelsea-flower-show-2015-beplantet-indkoersel

Nye planter til haven inspireret af Chelsea Flower Show
Det kan være svært at føle hvordan selve havedesignet fungerer i showhaverne når man ikke har mulighed for at gå langs stierne og sidde på terrasserne. Man får dog en fornemmelse af rytmen i haven udefra. Det er især beplantningen der inspirerer mig. Jeg bliver altid forelsket i nye planter og sammensætninger. I år er der mange græsser i showhaverne, og jeg er også blevet fristet til at få nogle til at svæve mellem purpur kongelys som her

Chelsea-flower-show-2015-graes-og-purpurkongelys

Jeg er også blevet forelsket i forskellige sorter Geum, der gik igen i mange af showhaverne. Bl.a. denne Geum ‘Princess Juliane’ (den orange blomst)

Geum-Princess-juliana-Chelsea-flower-show-2015-Chris-Beardshaw

En anden staude som fangede mit øje, gik også igen i flere af haverne, det forstår man godt for den er virkelig smuk Lysimachia atropurpurea ‘Beaujolais’ med det grå løv og mørke blomster. Begge er røget på min ønskeseddel !

lysimachia-beaujolais-Chelsea-flower-show-2015

Ofte er der store formklippede buksbom i showhaverne som du kan se her fra 5 år siden. Men i år lagde jeg mærke til at flere af designerne har skiftet buksbom ud med formklippet taks

Chelsea-flower-show-2015-formklippet-taks

Jeg tror, at det er fordi England er mere plaget af buksbomskimmel (Box Blight) og det derved er en mere holdbar løsning at anvende taks. Overfladen og farvetonen er heller ikke ens, jeg synes at taks har et lidt mere levende og organisk udtryk end den glatte buksbom, så jeg var ret betaget af den. I den ene have begrunder de valget med at give redepladser til fugle, så det er jo glædeligt.

Centralt i parken er et kæmpe telt ‘The Great Pavilion’ Hvis man overhovedet kan kalde det et telt. Det sættes særligt op til lejligheden og dækker ikke mindre end 12.000 m2 hvilket svarer til at 500 londonbusser kan være parkeret derinde!

Chelsea-flower-show-2015-allium in the great pavilion

Der er over 100 stande, der viser det bedste inden for blomster og grønsager. Der er stande med planteskoler, der har specialiseret sig i kun en type blomst fx krysantemum, som det ses her

Chelsea-flower-show-2015-chrysantemum

eller tulipaner

Chelsea-flower-show-2015-tulips-in-the-great-pavilion

Det er den mest optimale måde at gå rundt og vælge planter til haven, det er som at gå i et stort plantekatalog, men her kan man dufte til blomsterne, se størrelser og sammenligne farver sorterne imellem.

Det er ikke kun planter der er i sæson nu, der er udstillet. Man kan også se tulipaner, som jo burde være afblomstret, men planteskolerne har haft dem i specielle kølecontainer, så de er holdt tilbage udviklingsmæssigt og er på deres højeste nu. Og i den anden ende kan du også se Dahlia som allerede er drevet i blomst og sammenligne alle de forskellige sorter.

Chelsea Flower Show er ikke kun haver og blomster, der er også havemøbler, drivhuse, skulpturer og alverdens ting til haven.
Chelsea-flower-show-2015-keramik-potter

Billederne her er kun en forsmag for al den inspiration jeg har fået fra Chelsea Flower Show. Hvis du vil følge med, kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev og løbende få mere inspiration. Tilmeld dig ved at følge dette link


1 Kommentar

  1. Flotte billeder – og meget inspirerende. Kan godt forstå du blev inspireret af forslaget til forhave.

    Hilsen Henrik Havehjerne

    Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>