Balance i hverdagen

Cosmos set fra en anden vinkel. Skab balance i hverdagen med deltidsjobJeg ønsker mig en balance mellem arbejdsliv, familieliv, årets gang i naturen og de ting som jeg også er passioneret om; mine haver, kreativitet og personlig udvikling. Jeg kommer tættere og tættere på den ønskede tilværelse, en af årsagerne til at det er muligt er at jeg bor i Nykøbing Falster. Vi bor forholdsvis billigt i gode omgivelser, så vores økonomi hænger ikke i laser, selvom jeg går på dagpenge. Det giver tryghed i hverdagen.

Forleden aften sad jeg og skrev kommentarer til min kommunes bosætningsstrategi, jeg synes borgerindragelse er vigtigt så jeg ville gerne give mit besyv med. Du kan læse uddrag af det jeg skrev her:

Indledningsvis skriver I: ”Ambitionen med strategien er at understøtte og styrke de betingelser, som skaber det gode hverdagsliv – der hvor vi er stolte af at bo, hvor vi føler os hjemme og hvor vi har en god balance mellem familietid, arbejdstid, fritidsliv og tid til det, der gør os glade i egen tilværelse”
Det er et rigtig godt udgangspunkt! Jeg er helt enig i at der allerede nu for mange familier, og i fremtiden for endnu flere, er og vil være fokus på det gode hverdagsliv. Et hverdagsliv som har en god balance mellem de ting, der er vigtige i vores liv.

Men jeg synes ikke der er noget i denne strategi der særligt understøtter og styrker muligheden for det. Hvis Guldborgsund kommune virkelig vil skille sig ud fra andre kommuner og turde forberede sig til en fremtid med et mere fleksibelt arbejdsliv, synes jeg at den skulle begynde at føre sig an på deltidsjob.
Og hvorfor så deltidsjob?
Jo, fordi vi har billige huspriser, så mange familier kan klare den daglige økonomi med 1,5 job. Det vil frigive tid i familien til hvad der er vigtig for dem.
Jeg kan se mange forskellige målgrupper:

 • Familien der vil flytte på landet og være selvforsynende med kød og grønt, det tager tid, det er svært tidsmæssigt med 2 fuldtidsjob (hvoraf en måske endda pendler langt) og måske ikke økonomisk rentabelt med en hjemmegående.
 • Iværksætteren, der i opstartsperioden (der måske varer et par år) har behov for at supplere sin indtægt. Eller den selvstændige hvis virksomhed bare ikke er større end at den kun tjener en halv løn hjem.
 • Børnefamilien der bare vil have mere tid til børnene, men synes det er et lige lovligt stort spring at være hjemmegående husmoder/far
 • Folk der vil have tid til at dyrke deres hobby/fritidsinteresser/sport på et højere plan end tiden er til rådighed med et fuldtidsjob.
 • Folk der har levet et stresset arbejdsliv i Kbh og nu ved at de har behov for mere tid i dagligdagen til kropslig og mentalfordybelse, men samtidig gerne vil bidrage med deres professionelle kompetencer.

Når jeg snakker deltidsjob, tænker jeg ikke bare på et deltidsrengøringsjob eller som avisbud. Nej, jeg tænker på gode kvalificerede job inden for det administrative område, markedsføring, udviklingsarbejde, pædagogisk arbejde, håndværks- og servicefag. Her kunne kommunen gå foran og retænke stillingerne i kommunen. I princippet kunne 3 fuldtidsstillinger blive til 5 deltidsstillinger. Og derved er der skabt flere arbejdspladser og formentlig også mere tilfredse medarbejdere, der ikke stresser rundt og deraf måske tilmed mindre sygefravær! Det giver også arbejdsgiveren en større fleksibilitet med deltidsansatte.
En kommune hvor der er tid til balance, tid til at føre sine drømme ud i livet! Der vil jeg gerne bo!

Jeg tror, at det var en finanskrisen der skulle til for at få folk til at stoppe op og se at der er større glæder end nye køkkener og flotte biler. Nu har jeg på fornemmelsen at rigtig mange ser nye værdier i livet, det kan være at fremstille ting selv, dyrke grønsager, leve et bæredygtigt liv, have mere tid med børnene, ja dyrke deres passion.
Er jeg helt galt på den? Eller fornemmer du også en livsstilsændring?
Har du lyst til at arbejde mindre for at få tid til at dyrke det du holder af? Har du mod på flytte til en ny landsdel hvis det er der, du kan udleve dine drømme?

2 Kommentarer

 1. Hej Pia!

  Tror ikke du er helt gal på den, jeg hørte for en stund siden at de unge når de skal i job, hellere vil have mindre timer og klare sig for det, men vi må se om det holder stik.

  Vi har to voksne unge nu, men da de var hjemme, valgte jeg at have et deltidsjob, vi har altid boet på landet, men en vældig stram økonom, og ville børnene have bukser med mærker på i den dyre ende, måtte de selv spæde til, de følte faktisk altid vi var rige, og vores hus emmede af liv med mange kammerater.

  Jeg er selv startet som selvstændig i en alder af nu 48 år på en meget alternativ måde, har du lyst til at læse om hvordan, kan du se det her: http://www.anettesflora@blogspot.dk under fanen udviklingen af min butik
  Vi lever af min mands indtægt, han også er selvstændig, men på 7 år, og han er kun sig selv:

  Med venlig hilsen Anette

  PS vi bor i Randers kommune;-)

  Svar
  • Hej Anette
   Dejligt at høre jeg ikke er alene med de tanker.
   Jeg blev helt rørt da jeg på din hjemmeside læste om udviklingen af din butik. Forstår godt at du er stolt og så flot som du deler op- og nedture og alle dine tanker undervejs.
   Godt at du vovede dig ud i at blive selvstændig, at lave noget der får dit hjerte til at synge, som du selv så smukt skriver det.
   Og det er jo det man bedre kan rent økonomisk her ude i landområderne.
   Jeg drømmer om en dejlig stor have som din, 3000 m2, Ih må det være fantastisk.

   Held og lykke med udvidelsen af din butik, du er sikkert i fuld gang med at lægge sidste hånd på indretningen.

   Kærligst
   Pia

   Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>