Husk bierne i din haveplanlægning

Måske er du ved at planlægge et nyt staudebed i haven og så er det en god idé at tænke bierne, med når du planlægger hvilke blomster du vælger.
Vælg blomster med åbne indbydende blomsterhoveder, mange af de nye fyldige dobbelte blomster er så fremavlet, at bierne slet ikke kan få adgang til nektar.
Vælg også planter, der giver blomster i løbet af hele året, tænk både forårsløg og træer ind.  Hvem har ikke set bier på krokus i det tidlige forår, når der næsten intet andet er, de kan søge føde fra. Du kan se en liste over bivenlige planter her.

Jeg har skrevet om vigtigheden af bier før, men bringer det op igen da jeg i dag læste denne artikel med et storstilet forsøg på at blive klogere på biernes adfærd.
Cirsium rivulare Atropurpureum er en god biplante
Denne Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ ønskede jeg mig da jeg sidst skrev om bier, det lykkedes mig at skaffe den og nu har den prydet min have i to somre og både jeg og bierne er rigtig glad for den.

 

2 Kommentarer

 1. Hej
  Jeg har en meget lille have og benytter den mest til grønsager. Jeg har dog interesse i at tiltrække bier og har planlagt at indrette et hjørne til dette formål. Her i hjemmet kan vi dog kun blive enige om at solsikker er det vi vil have, men er de bi-venlige?
  De bedste hilsner Tina

  Svar
  • Hej Tina

   Solsikker er ikke dem der tiltrækker flest bier, men jeg synes at du skal have dem i haven alligevel. Jeg har ladet nogle af mine solsikker stå og tørre/visne og de er meget eftertragtet af fugle i disse dage, det er sjovt at se mejserne spise af frøstandene.
   Når man har en lille have (min er kun 100 m2) synes jeg at det er dejligt når planterne har flere formål, så jeg vil foreslå dig nogle spiselige planter der tiltrækker bier: oregano, timian, anisisop og mynte. De er alle flerårige, dvs kommer igen år efter år. Derudover er hjulkrone rigtig god til bier, den har blå stjerne blomster man bruger til spiselig pynt i salater, kager og desserter. Blomsten kan også fryses sammen med isterninger, så man kan lave sig nogle smukke drinks.
   Hjulkrone er en sommerblomst, dvs at den skal sås hvert år (den er også god til at så sig selv)
   mellem grønsagerne kan du også så andre sommerblomster, som fx morgenfruer og honningurt.
   Rigtig dejligt at du tænker på bierne. Held og lykke med det.
   Hilsen Pia

   Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>