Såvejledning til stauder og 2 årige.

Der er forskellige måder at så frø og så længe det virker, er ingen mere rigtige end andre. Det er med at finde en metode der passer til ens temperament og de muligheder man har i sin have, drivhus eller vindueskarm.  Her er en kort introduktion til hvordan jeg sår de frø, som du kan finde på min bytteliste. Mit udgangspunkt er at jeg intet drivhus har og at jeg gerne vil gøre det så let for mig selv som muligt og i tråd med hvordan stauderne naturligt gør.

Stauder
Fra frøbyttelisten:
Scabiosa ochroleuca, purpur kongelys, violfrøstjerne, kattehale, akeleje, Knautia, Anisisop, bronzefennikel, bjergknopurt 

Frøene kan sås fra september til marts. Jeg sår dem i plastbakker/potter og dækker jorden med småsten, de bliver vandet nedfra og så får de ellers lov til at stå udenfor hele vinteren og passe sig selv. (mere grundig beskrivelse her) I løbet af marts/april skal de vandes hvis det er tørt. De kan eventuelt placeres i en mistbænk. De begynder at spire fra slutningen af marts. Når de har fået det første sæt rigtige blade (ikke kimbladene) prikles de over i små potter fx lavet af avispapir. Ompot dem gerne i løbet af sommeren og plant dem ud på blivestedet i sensommeren eller hvis man har et hjørne i køkkenhaven, der kan bruges til staudebørnehave. Få stauder blomstrer første år, andre tager et til flere år før de blomstrer.

Da jeg ikke har drivhus, kan jeg ikke sammenligne med det, men fordelen ved at så dem udendørs, modsat indenfor i vindueskarmen er store:
Planterne er allerede vant til vejr og vind og skal ikke bæres ind og ud i flere dage for at vænne sig til udelivet.
Du skal ikke gå og vande dem, eller dække dem med plastic hvor jord og frø kan risikere at mugne.
Du behøver ikke noget fancy udstyr, så som små spirekasser/mini drivhuse, bedroller, kunstig lys eller lignende.
De små spirer vokser stille og roligt og du har en længere periode, hvor du kan prikle dem over i små potter. Dengang jeg såede indenfor, kunne de på få dage vokse sig fra bitte små spirer til lange spirer inden jeg nåede at få priklet dem over.

2-årige
Fra frøbyttelisten:
Fingerbøl, natviol, judaspenge.

De 2-årige planter danner første år en grøn bladroset og næste forår/sommer blomstrer de og sætter frø, hvorefter de dør.
Frøene kan sås så snart de er høstet om sommeren og hele året rundt. Nemmest er det hvis du kan spredså dem med fri hånd, dér i haven hvor du ønsker dig planterne. Det kræver dog 2 ting: For det første at du ved hvordan de små planter ser ud, så du ikke luger dem væk. For det andet at der er lidt luft mellem de eksisterende planter så frøene/småplanterne får lys/sol/plads til at vokse.
Du kan også så dem på samme måde som stauderne. Hvis du har plads i køkkenhaven kan du også så en række med hver slags frø enten om efteråret eller foråret og når planterne har lidt størrelse senere på sommeren plante dem ud på blivestedet, hvor de vil blomstre året efter.

1-årige
Fra frøbyttelisten:
Rød havemælde, ærteblomst, pralbønner, Borlotto bønner, lilla bønner, lilla / pink opiums valmue.
Rød havemælde og opiumsvalmue skal helst sås på blivestedet, da det ikke er smart at flytte rundt på dem. Havemælden kan du så hele året rundt, valmuen fra tidlig forår.  De er begge lette at kende, men hvis du er i tvivl så så lidt i en potte for at se hvad du ikke skal luge i dit bed. Husk eventuelt at tynde ud mellem planterne, hvis de har sået sig for tæt i bedet.
Bønnerne sås inden for i maj fx i toiletruller eller andre lidt høje potter (én i hver rulle/potte) og plantes ud i maj/juni når jorden er varm og der ingen risiko er for frost.
Ærteblomst sås indenfor i april og plantes ud i maj, jeg ved at nogen sår dem udenfor i plastposer i det tidligere forår, det har jeg ikke selv fået prøvet af endnu, men helt sikkert værd at prøve.


1 Kommentar

  1. Sidstnævnte (med udening af lathyrus) hører jeg jo til. Det er gået over al forventning!

    Fin, letforståelig liste, du har lavet her, Pia!

    Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>