Såning indenfor eller udenfor?

Jeg har virkelig holdt mig i skindet og har endnu ikke sået et eneste frø indendørs. Jeg har nogen år startet allerede i jan/feb og pludselig er hele huset jo fyldt af spirer, man skal gå at passe på. Så det er temlig utroligt, at jeg har kunne vente næsten helt til april. Det skyldes tildels at jeg har sået en masse udendørs, både i efteråret og her i januar og februar. Det er begyndt at spire derude og inden længe skal jeg i gang med at prikle om – det gode ved at så udenfor er jo at man ikke skal flytte planterne frem og tilbage, for at de kan vænne sig til udelivet. Samt at der er mere plads til alle de nypriklede planter.

I dag har jeg sorteret mine frø, for at finde ud af hvornår jeg skal så hvad. Så nu skal jeg også snart igang med at så indenfor, det drejer sig både om grønsager, sommerblomster og få særlige stauder.
Men der er stadig nogen jeg er i tvivl om. Fx dusksalvie, prydtobak ‘lime’ og zinnia – plejer du at forkultivere dem indendørs eller så dem udendørs?
Når jeg intet drivhus har, tror jeg at jeg med tiden skal prøve at begrænse mig til sommerblomster, der bedst såes udenfor. Så det tilsidst kun er sarte grønsager så som tomater og peberfrugt, jeg skal forkultivere indendørs. Forstå mig ret, jeg synes det er utrolig hyggeligt og livsbekræftigende med alle disse spirer i vindueskarmene i de tidlige forårsmåneder, men hvis det kan gøres lige så godt udenfor (i nogen tilfælde bedre) så er det da bare meget nemmere.

Hvert år prøver jeg at skrive ned hvornår jeg sår hvad, men jeg får aldrig gennemført det fuldt ud. Jeg har både prøvet med en havenotesbog, et excell ark på computeren og sidste år at bruge bloggen som dagbog. Men hvert år får jeg aldrig helt gennemført det.
I år prøver jeg et nyt system

Jeg har lavet to oversigter (et for sommerblomster/stauder og et for grønsager/krydderurter) i et regneark, men printet det ud, så det er lige ved hånden. Hér håber jeg, at jeg kan få skrevet hvornår jeg sår, prikler og udplanter mm. Alt sammen så jeg kan bruge erfaringerne næste år. Nu må vi se hvordan det går.

Husk at du stadig kan nå at stemme på mig resten af lørdagen (og ikke søndag, som jeg først troede), se tidligere indlæg

6 Kommentarer

 1. Jeg har sået en del indenfor i år, det er nyt for mig, sidste år havde jeg kun klokkeranker og tomater i vindueskarmene. Det er spændende at se om de spirer, så jeg kigger til dem flere gange om dagen.
  Jeg har ikke haft held med at så udenfor de tidligere år, fordi jeg er for ivrig med hakkejernet, og hvad er så ukrudt og hvad er blomster spirer.
  Jeg har rigtig mange rhododendron og skriver op hvert år, hvornår den enkelte blomstrer, til det formål har jeg udskrevet et exel ark med alle deres navne på. Det går helt fint.
  Hilsen
  Lisbeth

  Svar
  • Jeg har en lille have, så jeg kan klare mig med håndlugningen og venter altid til at spiren har fået ekstra blade så jeg kan se hvad det er. Der er så mange stauder og sommerblomster der er flittige til at så sig selv og det er jo en masse gratis planter :)

   Jeg tror også at det hjælper at excel arket er udskrevet, for det med at komme ind til computeren og få det skrevet ind dér, får man (jeg) aldrig gjort.

   Svar
 2. Jeg sår en del inde hvert år. Min havestue er meget velegnet og rummelig til forspiring. Jeg har sået mere udenfor i efteråret og i starten af i år en jeg plejer, men det meste er i havestuen nu.
  Dusksalvie, Zinnia og prydtobak plejer jeg at forspire inde. Det er kun dusksalvien som er i jorden endnu. De andre kommer i næste weekend.
  Jeg er håbløs til havenotater. Det bliver kun på blogniveau ;-)

  Svar
  • Så må jeg i gang med at så dusksalvien indenfor! og de andre i weekenden, havde også lagt dem i en bunke til forkultivering 1. april.
   Ja, jeg er misundelig på din fine havestue, dejligt at du har plads til både forspiring og siddepladser.

   Flere af de ting jeg har sået i løbet af vinteren udenfor, har jeg også sat i mistbænken (en billig plastik sag, men ok) som sådan tror jeg ikke det er nødvendigt, men det speeder da spiringen op og man vil så gerne se det spire og gro :)

   Svar
 3. Hej Pia
  Jeg har det på nøjagtig samme måde hvert år prøver jeg at holde styr på hvad jeg sår, men der går alligevel kludder i det.
  Nogle frø spirer bare ikke, nogle gør meget tidligere en på regnet, nogle får rodhals råd og nogle bliver helt fine, men jeg får ikke skrevet det ned.
  Sidste år lavede jeg en google kalender til formålet… fik opdateret den de første 3 uger, så flyttede vi i kolonihaven. :)

  Kan se at du ikke har nogle af mine frø ;) jeg har ellers rigtig mange fine frø se her http://www.fauerflora.dk

  Hilsen Line Fauerholm

  Svar
  • Hej Line

   Jeg har skam byttet mig til nogle af dine frø (i de helt fantastiske flotte poser) men listerne er printet ud engang i februar, så derfor er de ikke med. Løbende skriver jeg flere blomster på når jeg sår dem. Har nu sået dine hyasint ridderspore og creme morgenfruer udenfor :)

   Jeg prøver også at notere hvilke jeg dækker med sten og hvilke med vermiculite.

   Godt jeg ikke er den eneste med halvfærdige notater :)

   Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>