Undgå spagnum i haven!

Ved at bruge spagnum ødelægger vi et naturområde, der er flere hundrede måske tusinder år om at bygges op igen. Mange ved ikke hvad spagnum er og regner egentlig med at det bare er god plantejord, der er i alle de poser, der ligger ved supermarkeder og byggemarkederne.

Så nu har jeg samlet nogen links om hvorfor du ikke skal bruge spagnum og hvad der findes af alternativer.

Spagnum er dødt organisk materiale, der udvindes fra højmoser. Det er et let materiale og godt til at indeholde vand, så derfor har det været flittig brugt af haveejere de sidste årtier. Problemet er bare, at det tager rigtig rigtig mange år for naturen at genskabe den biomasse igen. Man kan sammenligne det med fældning af regnskove, som også tager 100 år for at genskabe sig selv. Det er vi opmærksomme på og både firmaer og kunder køber træ mærket med FSC, som sikrer en bæredygtig skovdrift.
Men hvorfor er der ikke mere fokus i Danmark på hvordan vi ødelægger vores egne specielle naturområder?

Det var først da jeg i 2009 boede i England nogle måneder, at jeg rigtig blev opmærksom på problemet med spagnum. Man kan ikke se et engelsk have tvprogram uden at der bliver nævnt ‘use peat free compost’, dvs brug en jord uden spagnum. England er jo et fremtrædende haveland, rigtig mange dyrker deres haver, så i årevis har de brugt masser af spagnum og efterhånden lagt flere tørvemoser øde.  Tilbage i 2009 så jeg i England et tvprogram For Peat´s sake. Det viste netop de øde tomme sorte moser og interviewede forskellige personer om hvorfor man ikke skal bruge spagnum. Jeg har ikke kunne finde programmet på nettet, men der en der har klippet i det og lagt de videnskablige begrundelser for ikke at bruge spagnum ud på Youtube Brug 5 min på at se det, og hvem ved måske er vi heldige at det med 5 års forsinkelse også rammer de danske tvkanaler og du har mulighed for at se det i fuld længde.

I Danmark er der flere og flere der bliver aktive i haven og det er jo skønt! Men det er ærgerligt når de fylder bilen op med plastsække med spagnum. Formentlig total udvidende om problematikken, for der er jo ingen advarsler på posen og det er let tilgængeligt i både supermarkeder og byggemarkeder, man behøver ikke engang at tage i havecentret. Årligt bruger Danmark 110.000 ton spagnum, halvdelen regner man med ryger i private haver. Det er alligevel en del!

Men hvad findes der så af alternativer til spagnum?

Først og fremmest, lav din egen kompost i haven. Min have er en lille byhave på kun 100 m2 og jeg har alligevel plads til et komposthjørne med 2 rum som giver flere trillebør kompost om året.

kompost hjørne

Komposten er fin at bruge til jordforbedring og brug den i krukker blandet med grus og havejord. Ligeledes behøver du heller ikke plantesække for at dyrke tomater, de kan plantes direkte i jord/kompost.

Jeg ved da godt, at det er pokkers let med de plastsække og jeg må også tilstå at jeg til tider køber spagnum, men jeg gør det i meget begrænset omfang. Jeg har fx købt så og priklemuld, fordi jeg har haft forspiring indendørs og jeg vil ikke tage kompost med alverdens dyreliv ind i mit køkken og stue. Mit lokale blomstercenter sælger kun spagnumbaseret så og priklemuld, men når min pose er brugt op vil jeg efterfølgende bestille over nettet, hvor man kan finde kokos baseret plantemuld. Ikea sælger også kokosmuld.

Når du forkultiverer dine tomater og grønsager ude i drivhuset, gør det jo ikke noget med dyreliv, og du kan sagens lave din egen så og priklejord fra kompost som Karna Maj fra Havenyt beskriver her.

Spagnum bruges især også til surbundsbed med bl.a rhododendron, eftersigende skulle man kunne lave sin egen surbundsjord ved at tilsætte grannåle eller savsmuld til en blanding af jord og kompost. Jeg har set i engelsk havetvprogram at man er ved at forædle nogle sorter af rhododendron, som ikke behøver sur jord. Flere har også erfaringer med at planterne faktisk gror okay selvom jorden ikke er særlig sur, så man behøver altså ikke købe en masse sække med spagnum.

Man er igang med at udvikle gyllefibre som alternativ til spagnum og det lyder spændende at få et produkt ud af et affaldsprodukt. På samme måde er Champost jo også opstået. Champost er et godt alternativ til spagnum, vær dog opmærksom på at selvom Champost er lavet af komposteret hestemøg er der altså tilsat spagnum til flere af deres produkter, så kik altid på indholdsfortegnelsen!

Hvis du skal lave højbede og har brug for meget jord, så har du flere muligheder end plastsækkene, du kan bestille bigballer med jordblandinger som bliver leveret hos dig. Man kan bestille det mange steder og der er muligheder for at få noget uden spagnum. Her er Havenyts forhandlerguide af jord.

De senere år er der kommet en ny vinkel på problematikken med af grave efter spagnum i højmoserne. Man har nemlig fundet ud af at når højmosen er intakt, så kan den holde på rigtig meget CO2. Men det bliver frigivet ligeså snart man begynder at dræne moserne for at udvinde spagnum. Det gør at der er endnu mere incitament til at stoppe produktionen og frede højmoserne. For nyligt er Lille Vildmose i Nordjylland blevet det første naturområde i verden, der er blevet udpeget til internationalt beskyttet natur, fordi den kan opsuge CO2.

Jeg håber, at der snart kommer flere alternativer til spagnum på markedet og de skal ikke kun være på nettet, de skal findes i havecentre, supermarkeder og byggemarkeder. Det er med at efterspørge det hver eneste gang vi handler. Men det er alså ikke kun forbrugeren der har ansvaret, producent og forhandlere må også vise at de tænker bæredygtigt. Man kan også håbe på forbud mod produktion, salg og import af Spagnum engang i fremtiden.

Jeg håber, at du er blevet inspireret til at bruge mindre spagnum i din have. Hvis du ikke kan finde alternativer, så bland sand, kompost og alm havejord i, så det strækker længere og du kun behøver at købe halvdelen af hvad du plejer.

Links til mere læsestof fortrinsvis på engelsk

Økoliv har også skrevet om problematiken med spagnum

webshop hvor du kan købe Peat free compost fra England

RHS, Det engelske haveselskabs side om alternativer til spagnum

Faktiske oplysninger om de negative effekter af at bruge spagnum i England

Artikel hvor der anmeldes forskellige typer peat free compost

Artikel om hvad peat free compost er lavet af

Vital earth, Producent af peat free compost

Petersfield growing mediums, Producent af peat free compost  

3 Kommentarer

 1. Hej

  Det er jo et positivt ærinde du er ude i!

  Men også her gælder det nok om ikke at være for firkantet – Jeg vil for eksempel mene at man godt kan tage en hel del spagnum fra fungerende moser, det vigtige er at man ikke dræner.

  Jeg gør det selv, bruger en del spagnum, bla til at pakke planter der skal sendes ind i – jeg har flere moser omkring mit hus i Sverige og tager fra et nyt sted hvert år, man kan ikke se jeg har været der efter en 12 måneder.

  Men det er klart: Er en specifik højmose en helt unik biotop så bør den selvfølgelig fredes.

  En dejlig dag herfra.

  Svar
  • Hej Karsten

   Ja, alt med måde gælder vel også her :)

   Jeg er ikke specialist på området, så det kan sagens tænkes at det ikke skader at du tager spagnum fra dine moser et nyt sted hvert år.
   Men at man ikke kan se det året efter, behøver jo ikke at være ensbetydende med at ingen skade er sket, måske er der ikke skabt nyt mosetørv og området har bare fordelt sig og mosen har sænket sig et par mm og man vil først se det om 50 – 100 år. Som sagt, jeg ved det ikke :)

   Jeg tror også at man i Danmark og skandinavien er blevet opmærksom på at grave tørv på en mere forsvarlig måde end man gjorde før i tiden. Så det er jo possitivt.

   Men jeg vil stadig mene, at det er bedre med nogen alternativer, gerne lavet af spildprodukter så som gylle, kokos, sisal mv. Så vi ikke bare bruger løs af naturens ressourser, som ikke lige kan vokse til på en kort årrække.

   Jeg har lige været fordi din blog, den ser spændende ud så den skal jeg ha´kikket nærmere på i de mørke vinter aftner og tak for den Nordiske haveblog oversigt :)

   Grønne hilsner
   Pia

   Svar
 2. Mener også at de fleste genbrugspladser uddeler gratis kompost til foråret :-)

  Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>