I skoven efter pyntegran

I formiddags var vi en tur i skoven på jagt efter ting til adventskransen og juledekorationerne. Der er jo hverken sne eller rimfrost eller noget som helst, der får skoven til at ligne en fin eventyrsagtig juleskov.
Men alligevel var det en dejlig og smuk tur.
Jeg var på jagt efter mos, så i søgen rundt i skovbunden fandt vi masser af sjove svampeformationer og bedst af alt disse små mos juletræer. De er kun små 10 cm høje og så fine og skrøbelige, at jeg ikke ville kunne tage dem hjem uden at beskade dem.
Det er også kun godt at de blev stående, for så har de bitte små elverpiger noget at danse omkring. Naturen kan nu engang lave noget af det smukkeste julepynt, kommer til at tænke på nogle fantastiske iskrystaller fra sidste år.
Der var masser af mos af forskellig slags, både på træstubbe og skrænter.

Her er hvad jeg hjembragte fra skoven, en pose blandet mos, lidt gran og nogle fine grene med mos og lav på. Når det er statsskov må man gerne gå væk fra stierne og samle svampe, nødder, bær og mos til eget brug. I gamle dage var det maximum hvad der kunne være i en hat, nu til dags bliver det fortolket som en bærepose. Gran kan du kun klippe fra træer, der er væltet og heldigvis fandt jeg et enkelt af dem, da det ellers er forholdsvis bøgeskov i Bangsebro Skov, der er 5 min fra hvor vi bor. Du kan læse mere her om reglerne om hvad man må samle i skoven.
Sidste år var jorden jo total frosen ved adventstid, så det var umuligt at hente mos. Dejligt at have nok at det i år. Jeg prøver for første gang at komme noget af det i fryseren, det skulle dræbe alle de små dyr og æg der gemmer sig i mosset. Normalt plejer jeg bare at ryste det godt udendørs/banke det mod fliserne, for så vælter det ud med alle de små kryb.  Men nu prøver jeg fryseteknikken af, det bliver dog bare et enkelt døgn, da jeg skal bruge det i morgen.

4 Kommentarer

 1. Fine billeder fra skoven. Det er desværre kun private skove, som ligger lige omkring mig, så det er begrænset hvad jeg må tage med mig, så jeg må købe. Men ellers har jeg også lidt, der kan bruges i haven.
  Det med fryseren var et godt tip.

  Svar
  • Hej Ina

   Ja, jeg kan også hente lidt efeu og kristtjørn fra haven.
   Det virkede faktisk fint med mosset i fryseren, det tøede op på få minuter og havde stadig samme struktur. Og foreløbig har jeg intet kryb set der fra :) Jeg kunne forestille mig det købte mos allerede er behandlet enten med frost eller i værstefald kemisk. Det virker ihvertfald aldrig levende når man bruger det.

   Svar
 2. I’m wondering whether the freezing will kill things. Don’t they survive during your winter months? In which case wouldn’t they survive your freezer for a day? ??
  Lovely pictures, as usual. Blessings and love,
  Anne.

  Svar
  • Hi Anne
   I think the freezer killed lots of the small animals :) I havent seen any yet. The freezer is -18 C and its not often it´s so cold 24 hours in a row in DK, and also some winters there will be snow and that insulate, so its not very cold under the snow, so thats why all the insects (and plants) survive the winters. But you are right a day is not long, some days in the freezer will probably be better.
   I will put some more pictures up the next coming days of the x-mas decorations

   Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>