så er der endelig video med pindsvineungerne


Det har været med stor fornøjelse at vi har fulgt de små pindsvineunger den sidste uges tid.
De første dage var ungerne kun ude og vralte rundt under bregnerne meget tæt på indgangen. Det er sjovt at se de små stikkende kugler prøve at få styr på benene. Når moderen synes det er nok bliver de puffet tilbage i hulen og hun går selv med ind og ud fra smaskelyden, lyder det som om de får en velfortjent tår modermælk.
ved 20-21-tiden når moderen skal på nattevandring samler hun små pinde og blade med munden og stopper indgangen til hulen til. Hun bider også friske blade af hosta og bregne til at fylde op med. En aften hev og sled hun med en efeugren, men fik den da trukket løs. 

Det lykkedes fint et par nætter at holde ungerne inde. En aften havde hun så et hyr med at 2 af ungerne blev ved med at bryde ud mens hun barikerede indgangen. Når hun vendte ryggen til for at samle kvas brød de 2 nysgerrige unger ud, så blev de møflet tilbage ind i hulen og hun prøvede med mere kvas, men ak de brød ud igen, det gentog sig en tid indtil der endelig faldt ro over ungerne.

Men næste eftermiddag var ungerne ude at føjte. De gik længere væk end bregnerne og kom helt ud på fliserne, som du kan se på denne video

Vi fandt ud af at der faktisk er 5 unger. Moderen kom efterfølgende hjem og genede dem ind i hulen.
Hvis vi bare er helt stille, kan vi komme meget tæt på dem. Hulen er jo lige ved siden af terrassen, så det er et sted vi færdes tit. Knap en meter fra hulen har vi en stor siddesten og det er en fornøjelse at komme hjem fra arbejde, sætte sig på stenen og se de små pus undersøge verden. En dag kom en af dem dog tæt på kæresten, der blev pænt siddende stille, mens en unge prøvede om hans sko kunne spises:

På dette diagram fra naturhistorisk museum kan du se hvor hurtig udviklingen går. Vores er måske 5 uger nu, de har ihvertfald tænder og har også været med moderen på nattevandring nu. Så de flytter nok snart hjemmefra!
Men de er nu stadig nogle små pus, kun ca. 15 cm lange. Når de nu går flere meter væk fra hulen, skal man lige være opmærksom, når man luger i staudebedene, for der kan godt gemme sig en lille unge under bladene på jagt efter biller og snegle. Det er nemlig ikke kun om natten de fouragerer, de er også ude formiddag og eftermiddag.

1 Kommentar

  1. Thanks. they are lovely videos. Mum and I watched them together this afternoon, and I have just watched them again now. The Google English translation is a bit bizarre, but it certainly is easier than trying to work it out with a dictionary!
    “One day one of them, however, close to his girlfriend who was nice sitting still while a youth was trying on his shoes could be eaten” Hmmmm? It’s probably not quite what you would have written…
    Love,
    Anne.

    Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>