Kartofler i krukker

I år prøver jeg at dyrke kartofler i krukker og plastikposer. Jeg lagde de første tilbage i marts og de viser nu de første grønne spirer. Jeg lagde de sidste kartofler i går. Det er alle sammen sorten “Hamlet”, som er en tidlig sort. Jeg kan jo ikke være selvforsynende med kartofler, men ønsker bare at høste nogle friske nye kartofler et par gange tidligt på sæsonen. Tanken er, at når jeg har høstet kartoflerne (forhåbentlig i juni), vil jeg plante squash og tomater i krukkerne.

Jeg har ikke dyrket kartofler i krukker/potter før, men har søgt lidt rundt på internettet og kan se at det kan give et ok resultat.
Krukken fyldes med 10-15 cm jord og kartoflerne lægges derpå, derefter fyldes yderligere 10-15 cm jord på. Løbende med at kartoflen viser grønne blade, lægger man mere og mere jord på, til krukken til sidst er fyldt. Mine krukker er 35 cm høje og 40 cm i diameter. I 2 af krukkerne har jeg lagt 2 kartofler og i de 2 andre har jeg lagt 3 kartofler. Hvis man lægger flere kartofler ved siden af hinanden, får man eftersigende flere, men små kartofler. Jeg har dækket krukkerne med plastik – holdes fast med elastiksnor. Har vandet dem godt og fjerner plastik når det regner og vander dem yderligere hvis det ikke er nok.
Jeg har også lagt kartofler i plastikposer, her genbruger jeg de solide plastposer fra købt jord, fx små 20 l poser med så og prikle jord til kun 1 kartoffel. I en større pose har jeg lagt 5 kartofler. Det gode ved at genbruge disse jordposer er, at de er sorte indeni og derved holder solens stråler ude, så man ikke får grønne kartofler. I posens bund klippes et par huller og så er fremgangsmåden ellers som med krukkerne.
Så nu håber jeg, at jeg kan nyde hjemmedyrket kartofler om et par måneder :)

8 Kommentarer

 1. Jeg har lige idag lagt kartofler i spande og sat dem i drivhuset. Sidste år prøvede jeg for første gang, men med et lidt blandet resultat. Et eller andet gik i dem, så toppene visnede inden de havde blomstret rigtigt. Jeg fik dog kartofler ud af det, men håber på bedre gevinst i år.
  Spændt på at høre hvordan det går med dine, den med poserne var ret smart, måske jeg også skal prøve den til de sidste kartofler… :o)

  Svar
 2. Jeg tænker at største udfordring bliver at give dem den rigtige mængde vand, men jeg skal nok vise hvordan det går med dem.
  Ja, det er smart med poserne. Man kan jo i disse dage købe fancy sække med lem til at tage kartoflerne ud, men det er da bedre at bruge hvad man har for hånden og derved også spare på miljøet.
  her kan du se en video, med dyrkning i poser:
  http://www.container-gardening-for-food.com/how-to-grow-potatoes.html

  Svar
 3. Fin video, – det var iøvrigt ret sjovt at han stod med ryggen til kameraet, når han bare kunne gå om på den anden side af bordet!!! ;o)
  Nå, men imorgen vil jeg fiske de to jordposer som jeg tømte idag, op af skraldespanden, det her skal da prøves. Tak for tippet :o)

  Svar
  • Ja, det er pudsigt han står sådan.
   Der er rigtige mange videoer på hans side, det virker bare ofte som om han ikke taler af erfaring, men lige har slået det op på Internettet. Men der er dog masser af inspiration at hente på hans hjemmeside.

   Svar
 4. Hi Pia,
  I grew some potatoes in a pot last year – I found some in the cupboard which had sprouted, and planted them (two, I think). They grew very well, and I had enough for a few meals. :)

  Svar
  • That´s good. I hope mine will do as well as yours. In Denmark it´s a very summerly thing to get new fresh potatos in June/July

   Svar
 5. Spændende at høre om resultatet. Jeg er endnu kun nået til dyrkning i køkkenhaven, men jeg er har heller ikke haft kartofler i mere end 3-4 år. Jeg kan ikke rigtig se fidusen i kartoffel-dyrkning i potter. Det kommer måske næste år ;-)

  Svar
  • Hvis jeg havde plads til at putte dem i jorden, ville jeg også foretrække det. Men krukkerne giver også en mobilitet, så man kan dyrke dem tidligt – jeg kan flytte dem ind i skuret når der frost. Men jeg er også spændt på resultatet og om jeg vil gentage det næste år.

   Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>