Har sået valske bønner til min spislige have.

For første gang nogen sinde har jeg sået Valske bønner i går.  Jeg ved ikke om jeg er for tidlig på den. Men posen siger fra marts. Der er rigeligt at bønner i posen til at jeg kan prøve mig frem. Jeg planter dem i små moduler, har taget 6 indenfor og 6 står udenfor. Inspireret af Alys Fowler vil jeg plante mange af mine grønsager i moduler i år og så plante dem ud i haven efterhånden, som der bliver plads mellem stauder og sommerblomster. Det er også fra England at jeg er stødt på Broad beans, ofte nævnt i haveprogrammer og bøger, så nu vil jeg prøve det af. Jeg ved ikke engang hvordan de smager, men jeg har en spændende opskrift på Scafata i Alys’s bog og så har jeg også fundet en side her med opskrifter med valske bønner / broad beans

Jeg fik også sået nogen moduler med spinat udenfor i går.

Jeg var forbi blomstercentret efter læggekartofler og min forårsglæde løb af med mig, så jeg kom hjem med en Japansk kvæde busk. (Chaenomeles japonica ‘cido’) På sedlen stod også Nordisk citrontræ og det var det der lokkede. Frugterne kan bruges til gele og marmelade, men hvis man virkelig skal dyrke kvæde for frugtens skyld, skal det være træsorten; pærekvæde, har jeg senere erfaret fra internetlæsning.
Jeg har kun en lille have på knap 100 kvm, så jeg har ikke plads til impulskøb, men håber den kan vokse i en krukke!

 

4 Kommentarer

 1. Jeg kan varmt anbefale den japanske kvæde, som jeg hvert år laver den skønneste ravgule (eller røde) gele af, og blomsterne (røde) er også ret fine. Opskriften på geleen er fra Camilla Plum, og jeg kan finde den hvis der bliver behov.
  Jeg har også selv været på planteskolen og købe lægge karttofter og valske bønner. Kartofterne er lagt til forspiring i kælderen i æggebakker, lyst og køligt, det kunne godt være gjort lidt tidligere…. men sådan er det jo. Bonderøven på DR, som jeg synes er sjov at følge, taler også meget varmt om valske bønner og viser hvordan han dyrker dem (dyb såning).

  Svar
 2. Hej Pia, godt at du lagde et spor, så jeg fandt din blog.
  Det er rigtig at valske bønner kan lægges meget tidligt. Jeg har nogen gange lagt dem så tidligt som februar. Ville egentlig have lagt nogen i søndags men så syntes jeg alligevel at jorden var for våd og tung. Hvis man høster dem helt små kan de spise rå. En delikatesse sammen med tør italiensk ost. Jeg har også hørt at man kan spise topskuddene. Det har jeg ikke selv prøvet.
  Jeg mener også at den japanske kvæde er fuldt på højde med trækvæder m.h.t. sylt. Og så dufter den kraftigere.

  Svar
 3. Hej Pia – fin og inspirerende blog du har. Det var Sofia der omtalte den, og jeg vil bestemt komme tilbage og få mere inspitation.

  Svar
  • Hej Bodil
   Velkommen her til :)
   Jeg har en meget inspirerende kollega som også er begyndt at lave den dukke, som den du lavede til Annika. Du kan se hendes hjemmeside her http://www.123hjemmeside.dk/synaalen/17369157 hvor hun også viser hvordan man laver nogle meget fine nisser. Jeg tror også snart der kommer billeder af nogle charmerende nålefiltede trolde.

   Svar

Tilføj kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>